Folke, Emma & Josefina


Fotograf Mats Eklund

Folke, Emma & Josefina är trion som förälskat sig i den västmanländska traditionen och som influeras av och blandar denna repertoar med eget nyskrivet material. Tre musiker med olika musikalisk bakgrund lyfter ut godbitar ur respektive genre för att spela folkmusik av idag med respekt för och önskan om att föra vidare det äldre låtarvet. Medryckande berättelser invävt i musik ger en väl avvägd portion av tradition, modernt och livligt samspel mellan såväl musikerna som med publiken.

December 2011 släppte gruppen sin första skiva KONTAKT, som är en modern Västmanlänning, innehållande både nyskrivet och traditionellt material med influenser från flera olika verkligheter.

Folke Dahlgren (gitarr, svensk säckpipa och spelpipor) Multiinstrumentalist som 2010 fick Zornmärket i brons för ”skickligt och variationsrikt spel på härjedalspipa”. Har studerat jazzimprovisation på Birka och Fridhems folkhögskolor. Sedan 1995 har Folke varit aktiv som yrkesmusiker i olika konstellationer och genrer, tillexempel som solist på oud, med hovkapellet.

 

Emma Svensk (fiol) Utbildad violinpedagog vid Musikhögskolan Ingesund, tog examen 2001. Har sedan dess kombinerat musikundervisning med musicerande. Har en bred genrerepertoar från den klassiska repertoaren till olika slags folkmusik. Tilldelades Västerås stads kulturstipendium 2008 med syfte att fördjupa sig inom folkmusikgenren. Uppvuxen och bosatt i Västerås.

 

Josefina Paulson (nyckelharpa) Utbildad musiker vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, kandidatexamen 2011, huvudinstrument nyckelharpa.1 års studier vid Eric Sahlström Institutet i Tobo. Utnämndes till Rikspelman 2008 i Delsbo. Mottog VLT stipendiet 2009 och blev 2011 årets Bror Hjorth Stipendiat. Uppvuxen i Sala, med nyckelharpan som första- och huvudinstrument, vilket har gjort folkmusiken och särskilt då Västmanlandstraditionen, till hennes hemgenre.